Châteauneuf-du-Pape Blanc 2016

Strax norr om Avignon, staden som blev påvarnas säte under 68 år på 1300-talet när påvedömet tappat politiskt inflytande och popularitet på hemmaplan, där hittar man Châteauneuf-du-Pape. Mellan städerna Orange och Sorgues närmre bestämt, återfinns ett av världens klassiska vindistrikt och vingårdarna kännetecknas speciellt av de släta och rundade värmeabsorberande stenarna, så kallade galets roulés. Châteauneuf-du-Pape är för en majoritet synonymt med omfamnande, maffiga rödviner men få associerar till vita viner trots att även dessa är värda uppmärksamhet – inte minst då Domaine Chante Cigale’s fina vita 2016 Châteauneuf-du-Pape.

Känner du till bourboulenc? Eller Clairette? Kanske grenache blanc eller roussanne känns mer bekanta? Respektive druva är typiska för distriket och bidrar med en fjärdedel i husets vita 2016 som jäser i ståltank. Därefter lagras en tredjedel av vinet i nya fat och det intresssanta är att Chante Cigale blockerar den malolaktiska omvandlingen, det vill säga den process när vinets äppelsyra omvandlas till en mjukare och rundare mjölksyra. Allt för att bibehålla en fräschör i vinet, något som även accentueras av att det lagrats sex månader på sin jästfällning.

2016 Châteauneuf-du-Pape blanc har en inbjudande bouquet med skönt blommiga nyanser, ett stänk gula frukter såsom aprikos och vit persika men även en tropisk känsla infinner sig. Här finns en försiktig touch från eken och även stenarna vill vara med och bidrar med en känsla av dammig sommargrusväg. Vilken charmör! I gommen en känsla av väl utfört hantverk där alla komponenter hittat varandra. Frukten är generös men inte yppig, det blir mer gråpäron och persika i smaken. Eken är integrerad och koncentrationen/tätheten ger vinet pondus. Och så märker man resultatet av den blockerade malolaktiska omvandlingen då vinet har mer syra än man normalt associerar med vit Châteauneuf-du-Pape. Eftersmaken är fruktdriven, lång och klingande ren.

Ett vin som definitivt kan lagras men som vinner många fans för sin omedelbara charm i unga år. Med lagring accentueras mineraliteten.

Livets Goda’s omdöme: 91 LGP

Chante Cigale’s 2016 Châteauneuf-du-Pape kostar 250 kronor och har artikelnummer 2230. Länk till vinet på Systembolaget finner du här.