Malteco

1990 gick Marco Savio in i företaget som grundades av hans far 1958. Vid den tiden producerade företaget likörer och importerade kaffe till Italien från Centralamerika. Av denna anledning började Marco snart resa i Centralamerika och letade efter de bästa kaffeodlingarna. Under alla hans resor under åren så träffade han även flera personer romindustrin  och det var så resan började resan för Rom Malteco

Mannen, myten, legenden, ja närapå guden av rom ligger bakom flertalet av de rom som nu Malteco producerar och vi pratar självklart om Francisco Fernandez “Don Pancho”.

Don Pancho född på Kuba 1938, har bemästrat hantverket av romtillverkning runt om i världen i mer än 45 år med ett flertal vinnande utmärkelser i bagaget.

Marco lyckades omfamna honom och ett flertal andra personer inom romindustrin på bl.a. Kuba, Guatemala och Panama och tog beslutet att starta upp Malteco Rom med sina unika recept – 

Malteco Rom har sitt ursprung i Panama men de har en Guatemalsk stil på sin rom. De rika sockerrörsplantagerna i landet gör, till skillnad från de metoder som används i andra sydamerikanska länder, att Malteco Rom tillverkas av färskpressad juice av sockerrör och inte med hjälp av sockermelass. Denna dyrbara juice  destilleras på låg höjd och hälls upp på ekfat. Ekfaten flyttas därefter till en höjd av 2 500 meter. Vid denna höjd är det svalare klimat, fuktigt och den sekulära skymningen sker mycket långsamt, vilket gör åldrandet mer naturligt.