Virtuous Vodka

2013 introducerade den svenska smaknörden, kocken och visionären Claes Stenmark Virtuous, en ekologisk, handgjord, ofiltrerad rågvodka. Hans strävan var att skapa en sprit som skulle ha samma höga kvalitet och exceptionella smak som de produkter han använde i sitt kök. Han ville ha en vodka som skulle spegla vad nordisk mat handlar om – ofiltrerad, äkta smak. Mest av allt ville han göra en vodka som skulle smaka fantastiskt.

Claes testade olika ingredienser tills han hittade vad han letade efter i rågens unika karaktär, ett spannmål som ger underbara brödiga, peppriga och söta toner. Han experimenterade med olika metoder och bestämde sig för att använda kontinuerlig destillation för att göra den destillerade rågspriten - och att bara använda själva kärnan av rågsprit.

När Claes utvecklade sin smaksatta vodka visste han att han ville inkorporera äkta ekologisk frukt och växter och använda en helt naturlig produktionsprocess. Han satte upp ett labb i sitt kök och började testa olika smaker han gillade. Han använde en traditionell smaksättningsmetod som kallas maceration, som innebär att de ekologiska frukterna och växterna dras i sprit för att frigöra deras smaker. Det är inte så de flesta smaksatta vodkan görs, men det var Claes' valda metod för Virtuous. Inga genvägar – bara riktiga autentiska ingredienser, tålamod och skicklighet.