Thomas Hardy´s Ale / Meantime Brewery

Thomas Hardys Ale är ett berömt brittiskt Barleywine som gick ur produktion 2009, men har har återställts till följd av ett samarbete mellan italienska ölföretaget Interbrau och Meantime Brewery i London.
Ölen bryggdes först 1968 av Eldridge Pope i Dorchester, sydvästra England. Hemstad för romanförfattaren Thomas Hardy. Ölet var hela 12% och lagrades i sherryfat i nio månader. Det var tänkt att vara en engångsbryggd för en litterär festival som firade Hardys liv men ölen skapade så mycket intresse att det blev en årlig bryggd till varje årgång.
Den sista årgången släpptes 1999 då Eldridge Pope avlsutade sin karriär. George Saxon, som ägde Phoenix Imports hade sålt ölen i USA, köpte rättigheterna och fick O'Hanlon's Brewery i Devon, sydvästra England, att brygga den. Ölen återkom 2003 och möttes med beundran men produktionen avslutades 2009 när O'Hanlon sa att det tog för mycket tid att lagra ölen och att det stoppade upp produktion av sin egna regelbundna öl.
Det har nu restaurerats av Sandro och Michele Vecchiato som driver italienska företaget Interbrau. De köpte rättigheterna från Phoenix och ölen bryggs nu av Meantime Brewing Company i London. Den första tappningen lanserades i Milano i september och har en utmärkt arom och smak av svarta vinbär, frukt, rostade korn och pepprig humle.
Ölen blir bara bli bättre med åldern och kan sparas i upp till 25 år. Ölälskare rekommenderas att köpa några flaskor och lägga undan för senare njutning.